София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Росатом“ въведе в експлоатация девети вятърен парк

Общият обем на инсталираните вятърни мощности на корпорацията надхвърля 1 гигават

1 месецОбщество 1 Кристияна Стефанова

Общият обем на инсталираните вятърни мощности на корпорацията надхвърля 1 гигават
Втората част на Труновската вятърна електроцентрала на „Росатом“ с инсталирана мощност 35 MW започна да подава електроенергия в мрежата на страната. ВяЕЦ се намира в Ставрополския край в южната част на Европейска Русия. Общо Труновската вятърна електроцентрала има 95 мегавата инсталирана мощност и се състои от 38 вятърни турбини.
„Труновската вятърна електроцентрала е деветият вятърен парк на „Росатом“. С въвеждането ѝ в експлоатация, общата инсталирана мощност на проектите ни надхвърли 1 гигават“, заяви генералният директор на подразделението за вятърна енергия на „Росатом“ Григорий Назаров.
„Ставрополският край последователно увеличава „зелените“ си мощности. Това е от принципно значение за опазването на екологията и уникалната природа на региона. Благодарение на дългогодишното сътрудничество с „Росатом“, Ставрополският край се превърна в един от лидерите в развитието на вятърна енергия в Русия. Планираме и в бъдеще да продължим да увеличаваме вятърните енергийни мощности в региона“, заяви губернаторът на Ставрополския край Владимир Владимиров.