София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Росица Матева: Все още не сме направили анализ на изборите, защото нямахме време

Секционните избирателни комисии не са били достатъчно подготвени


„Все още не сме направили анализ на контролните разписки и изборните протоколи, защото нямахме време. Трябваше да отчетем резултата от избора за президент и вицепрезидент, да бъдат определени кандидатпрезидентските двойки, които отидоха на балотаж, да отчетем резултатите от избора за парламент, да организираме новия избор. След като свършим още малко работа, която имаме при прибиране на изборните книжа извън страната, ще направим анализа“, това обясни говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева в ефира на БТВ.

Според нея разминаването на резултата от протокола на машината и контролните разписки, където го има, най-вероятно се дължи на човешка грешка.

„Комисията e преброила толкова контролни разписки, колкото показва и машинното гласуване, но при разпределяне по партии и коалиции са по-малко. Подозирам, че е човешка грешка, но ще проверим“, коментира Матева. 

Тя сподели, че секционните избирателни комисии не са били достатъчно подготвени, като според нея това се дължи на пандемията и малкото присъствени обучения. Матева каза, че липсващите смарткарти в Бургас са намерени, но чак вечерта. 

„Надявам се следващият път секционните избирателни комисии да бъдат по-подготвени“, допълни зам.-председателят на ЦИК