София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

САЩ обмислят изпращането на оръжие в Украйна с периметър на действие от 160 километра

Украйна е изправена пред нарастваща нужда от по-усъвършенствани оръжия

18 сВойна 174 Александър Евстатиев

Пентагонът обмисля предложението на Boeing да достави на Украйна евтини, малки и прецизни бомби, монтирани върху изобилно налични ракети, позволявайки на Киев да нанесе удар далеч зад руските линии, докато Западът се бори да отговори на търсенето на повече оръжия.

Военните запаси на САЩ и съюзниците намаляват, а Украйна е изправена пред нарастваща нужда от по-сложни оръжия, докато войната продължава. Предложената система на Boeing, наречена Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), е един от около половин дузина планове за производство на нови боеприпаси за Украйна и източноевропейските съюзници на Америка, казаха източници от индустрията.

Въпреки че Съединените щати отхвърлиха исканията за ракета ATACMS с обхват от 185 мили (297 км), обхватът от 94 мили (150 км) на GLSDB ще позволи на Украйна да удари важни военни цели, които са били извън обсега, и ще й помогне да продължи своите контраатаки, навлизайки в руските тилови райони.

GLSDB може да бъде доставен още през пролетта на 2023 г., според документ, разгледан от Reuters и трима души, запознати с плана. Той съчетава бомбата с малък диаметър GBU-39 (SDB) с ракетния двигател M26, като и двата са често срещани в инвентара на САЩ.

Дъг Буш, главният купувач на оръжия на американската армия, каза пред репортери в Пентагона миналата седмица, че армията също обмисля ускоряване на производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди, които в момента се произвеждат само в правителствени съоръжения, като позволи на изпълнителите на отбраната да ги произвеждат.

Инвазията в Украйна повиши търсенето на произведени в Америка оръжия и боеприпаси, докато съюзниците на САЩ в Източна Европа „пускат много поръчки“ за редица оръжия, докато доставят на Украйна, добави Буш.