София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Трети опит за делото: Дебора е "изнервена" от протакането

Първият път отлагането беше заради нарушения в обвинителния акт, вторият - заради отсъствието на адвокатите на Георги

21 дниПравосъдие 13 Иванина Игнатова

18-годишната Дебора е изнервена от протакането на делото срещу Георги Георгиев. Тя отново каза, че очаква справедливост.

Георгиев беше доведен в съда, който прави трети опит да проведе разпоредително заседание. След като 15 магистрати в Стара Загора си направиха отвод, делото беше преместено в Пловдив. Веднъж заседанието се отложи заради нарушения в обвинителния акт, а втория път - заради отсъствието на адвокатите на Георги.

Случаят "Дебора" започна миналото лято, когато се разбра, че на 18-годишното момиче са правени 400 шева, тъй като било рязано с макетен нож. Последваха серия големи протести в подкрепа на жертвите на домашно насилие в цялата страна, стигна се и до промени в закона.

26-годишният Георги Георгиев е с три повдигнати обвинения. Според прокуратурата от април м.г. до 25 юни в Стара Загора и Казанлък той се е заканвал с убийство на Дебора Михайлова. Второто е за принуда, защото на 26 юни остригал част от косата ѝ, като я ударил с юмрук в лицето. Мъжът е привлечен към наказателна отговорност и за нанасяне на двустепенна средна телесна повреда. Според обвинението той причинил на момичето 18 прорезни рани с макетен нож и черепно-мозъчна травма, изразяваща се в колекция на кръв под паяженовидната обвивка на мозъка, мозъчен оток и контузия. Заради травмите си 18-годишната Дебора имала временна опасност на живота и обезобразяване на части от тялото. Деянието е било извършено по особено мъчителен начин.

Снимка: БГНЕС