София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Запрянов: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран

"Докладваха ни, че ударът на Израел върху територия на Иран е ограничен по военна цел"

19 дниПолитика 21 Васил Василев

"Докладваха ни, че ударът на Израел върху територия на Иран е ограничен по военна цел. Засега знаем, че има и удари по проксита в Ирак и Сирия, което значи, че това е решителна демонстрация на Израел, че той също може да достигне до територията на Иран". Това заяви пред Нова телевизия служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. По думите му този удар може да се смята за симетричен. Според военния министър „премереният удар от страна на Тел Авив дава възможност за деескалация на конфликта в Близкия изток”.

Дипломатическите усилия на световната общност трябва да продължат, за да не се допуска ескалация, посочи Запрянов. Служебният министър на отбраната бе категоричен, че интересите на България са да няма конфликт в Близкия Изток и да няма война в Украйна. Той увери, че действията на Израел по никакъв начин не застрашават военно България. "Не се налага да предприемаме действия, дипломатически ще бъдат усилията", подчерта Запрянов.

снимка: БГНЕС