Начало Новини Предавания На живо

160 кг марихуана и 4,658 кг кокаин задържаха от Агенция „Митници"

Образувано е досъдебно производство

160 кг марихуана и 4,658 кг кокаин задържаха от Агенция „Митници"

Образувано е досъдебно производство

3 годиниКрими 51Боряна Райчева


160 кг марихуана и 4,658 кг кокаин задържаха митнически служители, съобщиха директорът на Агенция „Митници" Георги Костов и административния ръководител на Апелативна прокуратура - София Албена Вутова.

Първото задържане е извършено от мобилен екип на митница Лом в района на Дунав мост 2 Видин - Калафат, около 6 часа сутринта, на 13 юли Митническите служители спират за проверка товарен автомобил с българска регистрация, превозващ по документи стоманени плоскости за страна от ЕС. В камиона пътуват двама български граждани - шофьори на камиона, единият от които е и управител на транспортната фирма от Сандански. Неспокойното поведение на единия от водачите накарало митническите служители да отклонят товарната композиция за щателна митническа проверка. Инспекторите установяват, че в единият от двата резервоара на камиона се съдържат пакети, облепени с бежово тиксо и съдържащи пресована тревиста суха маса. При полеви наркотест тревистата маса реагира на марихуана. Общото количество наркотично вещество е 172 пакета с общо тегло 160 кг.

Образувано е досъдебно производство. Двамата шофьори са задържани за 72 часа и са привлечени в съучастие като извършители. Наказателният кодекс предвижда да се отнеме и превозното средство, заяви по време на брифинга Албена Вутова и допълни, че двамата шофьори са признали, че са знаели, че в превозното средство се намира наркотично вещество. Изготвено е искане от Окръжна прокуратура Видин за вземане на постоянна мярка „задържане под стража", което вече е внесено.

Също вчера, 13.07.2017 г., в ранните часове на деня митнически служители от Митнически пункт Калотина са задържали и над 4,6 кг кокаин. Извършена е проверка на влизащ в страната автомобил, управляван от холандски гражданин, пътуващ от Холандия за Турция. В автомобила пътуват съпругата на водача и трите им непълнолетни деца - между 5 и 11 години. При щателна митическа проверка митническите служители открили в кухини в автомобила четири вакуумирани пакета, които при полеви наркотест реагира на кокаин. Общото им тегло на пакетите е 4,658 кг. Образувано е досъдебно производство. Холандският гражданин е привлечен в качеството на обвиняем и е задържан за 72 часа.