Начало Новини Предавания На живо

175 г. от рождението на кап. Петко Войвода

Посвещава живота си на освобождаването на тракийските земи

175 г. от рождението на кап. Петко Войвода

Посвещава живота си на освобождаването на тракийските земи

6 месецаКултура 97 Боряна Райчева


На днешния ден се навършват 175 години от рождението на един от големите синове на България - капитан Петко Войвода.

Петко Киряков Калоянов е роден е на 6 декември 1844 г в село Доган Хисар, Беломорска Тракия. Посвещава живота си на освобождението на българските тракийски земи и обединението им с България.

Той два пъти е капитан. Веднъж от Критското въстание, където е начело на чета от 220 италианци и 67 българи. Именно тогава е прочутата му среща с генерал Джузепе Гарибалди. Вторият път е и от руската армия. Александър Втори му дава това звание, без реално да е участвал в руската армия. Награден е дори с поземлен имот в Украйна, но той не го приема, защото няма търпение да се завърне в поробените си земи, за да се бори за освобождението.

По време на режима на Стамболов се случва събитие, което се оказва пагубно за него. През 1892 г. е заподозрян, че развива антистамболовска дейност и готви покушение срещу министър-председателя. Арестуван е и изтезаван лично от варненския градоначалник в подземията на Римската кула. Без съдебно дело и без присъда е заточен в стария турски участък до Римската кула до 1894 г. След като излиза, става учредител и член на настоятелството на тракийското дружество "Странджа", което ръководи до последните си дни.

На 7 февруари 1900 г умира от рак на стомаха. Погребан е в старите варненски гробища.