София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

180 лекарства ежегодно изчезват от пазара

Доставяме от Румъния липсващите у нас медикаменти
5 годиниЗдраве 15 Боряна Райчева

Над 180 лекарства изчезват всяка година от българския пазар, а за последните 10 години бройката на дерегистрираните медикаменти надхвърля 2000, обяви здравният министър Петър Москов.

„ За част от тези лекарства няма проблем, за други обаче, които са незаменими или са със замяна в пъти по-скъпа, очевидно има“, коментира той. Проблемът е, че от българския пазар изчезват основно лекарства от така наречения златен стандарт, както и по-евтини медикаменти.

Според производителите това се дължи на това, че у нас цените са прекалено ниски за малкия ни пазар и препаратите се изтеглят, тъй като на производителите не им е изгодно. За да се плаща с публични пари у нас, всяко лекарство трябва да регистрира по-ниска цена от най-ниската в 9 референтни държави в Европа.

Правителствата на България и Румъния са пред финалната права за създаване на общ пазар на медикаменти, обяви Москов. Освен това ще се създаде и общ комитет за преговори с фармацевтичната индустрия при навлизането на нов медикамент на пазара, а целта е да се постигнат по-ниски цени и за двата пазара чрез осигуряване на по-голямо количество доставки.

Договорката между двете държави няма да отменя местните законодателства и правила за ценообразуване и предоставянето на лекарствени отстъпки на индустрията. Очаква се споразумението между България и Румъния да заработи до средата на 2017 г. То ще бъде отворено за всички държави, които искат да се присъединят.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!