София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

2 години и 8 месеца затвор получи 19-годишен шофьор, убил по невнимание пътник в колата

Осъденият е карал с близо 100 км/ч при разрешени 30 км/ч, жертвата е 17-годишно момче

7 дниПравосъдие 7 Васил Василев

19-годишен шофьор беше осъден на 2 години и 8 месеца лишаване от свобода. Тих е причинил по непредпазливост смъртта на 17-годишно момче, което се е возило на лявата седалка на колата, съобщават от Софийска градска прокуратура (СГП).

По обвинителен акт на СГП 19-годишният подсъдим е признат за виновен за извършено от него престъпление и му е наложено наказание 2 години и 8 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване, както и 4 години лишаване от право да управлява моторно превозно средство.

Софийски градски съд (СГС) призна подсъдимия за виновен в това, че на 14.07.2023 г., в гр. София, по път без име от Клисурски манастир към гр. Банкя, управлявал моторно превозно средство в нарушение на правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на пътника от задната лява седалка на автомобила – 17-годишния С. С. Подсъдимият се движел със скорост 97 км/ч при разрешена за този участък скорост 30 км/ч. На около 650 метра преди кръстовище изгубил контрол над автомобила, напуснал платното за движение вдясно и се преобърнал неколкократно по надлъжната си ос в тревен терен.

Съдът постанови присъдата след проведено съкратено съдебно следствие, при което подсъдимият призна фактите по обвинителния акт. Присъдата на СГС не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.