Начало Новини Предавания На живо

Дядо Коледа потегли от Лапландия

Военните от НОРАД проследят маршрута на Добрия старец

Дядо Коледа потегли от Лапландия

Военните от НОРАД проследят маршрута на Добрия старец

1 годинаОбщество 12 Боряна Райчева


Дядо Коледа тръгна от Лапландия. Хиляди се бяха сбрали да видят началото на обиколката, въпреки много студеното време с температури под минус 20 градуса. След като излезе от дома си, Дядо Коледа тръгна към Северния полюс, за да напълни шейната с подаръците, които трябва да остави под коледните елхи късно тази нощ.

Както разказва легендата, преди Дядо Коледа да тръгне, всички работливи джуджета и верни помощници проверяват дали всичко е наред с червения костюм, дали не е забравен някой подарък, дали добре е подреден чувалът и с настроение разресват дългата бяла брада на Санта Клаус.

След тези процедури, Дядо Коледа, или както го назовават във Финландия – Йоулупукки, дава на своя любим елен Рудолф, с характерното червено носле, малко пресен еленов мъх. С това, приготовленията приключват, и съпроводен с песните на лапландските деца, добрия старец тръгва по света.

Легендата разказва, че в лапландската столица Рованиеми, има тайно място, където Санта Клаус съхранява тайния си ключ, с който той задейства огромния часовник на Северния полярен кръг. Така се забавя въртенето на Земята и Дядо Коледа успява да дари подаръци на всеки един от нас.

И тази година децата могат да проследят маршрута на Добрия старец в Коледната нощ и да разберат колко близо е до тях. Благодарение на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване НОРАД. 50 военни и 1500 доброволци имат задачата да следят полета - от момента на тръгването от Северния полюс чак докато и последният подарък бъде изваден от чувала - и да отговарят на въпроси на деца от целия свят.

Обратното броене до Коледа и до получаването на подаръците вече започна, а Дядо Коледа обещава да успее да ги остави под всички елхи и във всички чорапи!