Начало Новини Предавания На живо

49 българи с коронавирус в град в Италия

Властите са изолирали пет блока в квартал на град Мондрагоне

49 българи с коронавирус в град в Италия

Властите са изолирали пет блока в квартал на град Мондрагоне

2 сЗдраве 900 Мирослав Митков


Тежко огнище на коронавирус избухна в Италия сред български граждани. Властите са изолирали пет блока в квартал на град Мондрагоне, в областта Кампания. Там живеят около 300 италианци, близо 200 българи, граждани на други страни от Източна Европа, Северна Африка и Южна Америка.

Властите са обособили червена зона, но някои от изолираните в нея са успели да я напуснат през нощта. Други се опитали да пробият блокадата в знак на протест, че не ги пускат да отидат на работа. Това породило напрежение у местните жители, които призоваха виновните да бъдат изгонени.

"Това е предварителна информация. По разпореждане на посланика ще отида на място и ще проведа срещи в кметството. Ще отида до болницата и се надявам да успея да поговоря с някой от сънародниците ни, макар и през мрежата”, казва Ермелина Пейчева, завеждащ консулска служба към посолството на България в Рим.

Тя добавя, че е важно ситуацията да бъде изяснена на място. „Ако можем да съдействаме на нашите сънародници и властите ще е добре. Всички от което имат нужда ще им бъде предоставено”, казва тя.

Пейчева обяснява, че става дума за хора, които в много от случаите работят без договори. Работата е на полето.