85 години от подвига на Владо Черноземски

На 09.10. 1934 г. е извършен атентатът в Марсилия

4 месецаКултура 7

Навършват се 85 години от подвига на българския националист Владо Черноземски.

На 9 октомври 1934 г. гражданите и гостите на Марсилия приветстват югославския крал Александър I, който е на официално посещение във Франция. В открит автомобил, в компанията на френския министър на външните работи Луи Барту и героя от войната генерал Жорж, кралят приветства насъбралите се хора. Автомобилът се движи бавно по улица „Ла Канебер“, ескортиран от двама офицери на коне. Хиляда и петстотин полицаи са ангажирани да охраняват събитието и официалните му лица. В 16 часа и 20 минути кортежът навлиза на площада пред борсата.

Неочаквано, здрав, невисок мъж успява да се промуши между двама полицаи и с вик на френски език „Да живее кралят!“ достига до автомобила и се качва на стъпалото. След това с мълниеносна бързина изважда пистолет, насочва го към крал Александър и започва да стреля. Владетелят на кралство Югославия, безжалостен противник на българите, е улучен смъртоносно в сърцето и черния дроб. Седящият срещу краля генерал Жорж се опитва да спре атентатора, но получава четири куршума. Монархът издъхва след няколко минути.

Покушението е организирано съвместно от българската Вътрешна македонска революционна организация (ВМРО) и хърватската организация Усташа - хърватско революционно движение.

Вестта за смъртта на краля предизвиква радост в поробените народи на Югославия. Черноземски е отмъстил за терора над хърватите и българите в Македония и се превръща в герой. Вдовицата на хърватския политик Степан Радич, умрял от раните си след атентат в Скупщината в Белград през 1928 г. изрича паметните думи:

"Благословена да е ръката на Черноземски"

Иван Михайлов пише за Черноземски в четвърти том от спомените си:

"Славата на Черноземски ще пребъде, както и стремежът у човека към свобода никога няма да изчезне."

ОЩЕ ОТ Култура

Почина британският комик Тери Джоунс

Актьорът е починал след дълга битка с рядка форма на деменция

2 дниКултура

125 години Гео Милев и човекът преди всичко

Представиха изложба за живота и творчеството на поета

9 дниКултура

125 г. от рождението на Гео Милев

Той остава в българската история като гениален поет и литературен критик

9 дниКултура

Да изсвириш историята и географията на Китай

В очакване на годината на металния плъх

11 дниКултура