София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

АБВ със "субективно усещане" за корупция

Искат Главният прокурор да провери дали то е обективно обосновано

АБВ със "субективно усещане" за корупция

Искат Главният прокурор да провери дали то е обективно обосновано

16 мОбщество 1347 Златина Петкова


Партия АБВ подава сигнал до Главния прокурор Иван Гешев, това съобщиха на нарочна пресконференция от формацията. Причината за сигнала е съмнение за корупция във връзка със строежа на газопровод до Свищов.

„Имам силно субективното усещане за корупционна практика по отношение на компания „Булгартрансгаз“. В началото на тази година те стартират процедура за обществена поръчка по ЗОП за изграждането и въвеждането в експлоатация на един газопровод до Свищов. Той ще е за битово газоснабдяване на Свищов, Никопол и Белене. Сравнително семпъл проект, тъй като е само 36 км, с малък диаметър 20 см и стандартно налягане. Това, което мен ме притеснява е, че 2015 г. в официалните документи на „Булгартрансгаз“ при инвестиционно проучване този проект е оценен на 9.5 млн. лв. В момента стартираните две процедури по ЗОП са на обща стойност 20 млн. лв“, заяви зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева.

Ганчева обясни, че част от въпроса им е свързан с това защо този проект е забавен с пет години, като предстои да стане ясно дали субективното усещане на партията за корупция е обективно обосновано.