София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Адв. Екимджиев: Чехите имат интересен ритуал за нов политически елит - изхвърляне през прозореца

Коментар на юриста за новите мерки
15 сЕвроком 1081

Чехите, които сме свикнали да възприемаме като благ и невойнолюбив народ, имат интересна традиция. Поне три пъти в политическата си история, те ритуално са изхвърляли свои управници през прозорците на обществени сгради в Златна Прага. Заради системността на тази практика за обновяване на политическия елит тя се сдобива със собствено име "дефенестрация", това пише адв. Михаил Екимджиев за Капитал.

Първият път е през 1419 г., когато хусисти изхвърлят от прозорците на Градския съвет седем от членовете му. Второто "презпрозорчване" е след 200 години. През 1618 г., пак по повод на религиозни брожения срещу провежданата от новия император Фердинанд II рекатолицизация, двама негови управители и един писар са изхвърлени от прозорците на Пражкия замък. Краят на тази история ми харесва, защото летящите държавници не получават сериозни наранявания, а институционалната памет за търсене на отговорност от управляващите, макар и по специфичен централноевропейски начин, се затвърждава. Третата пражка дефенестрация е от 1948 г. Тогавашният външен министър, който единствен не е социалист в следвоенното просъветско правителство на Чехия, "излита" през прозорците на външно министерство.

Дефенестрацията ми харесва, защото не се налага да ядем от Бойко. При неговото его току-виж решил, че по този начин го обожествяваме.

Затова нека широко отворим прозорците.