София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Адвокатът на Петя Банкова: Доказателствата срещу нея са доста рехави, всъщност няма такива

"Свидетелски показания, които да я уличават в престъпление, няма"

23 дниПравосъдие 22 Иванина Игнатова

Защитникът на задържаната за участие в организирана престъпна група за контрабанда досегашна директорка на Агенция "Митници" - Петя Банкова, заяви, че срещу нея на този етап няма доказателства, нито свидетелски показания, които да я уличават в извършване на престъпление.

"Доказателствата, от моя гледна точка като защитник, са доста рехави. Всъщност няма доказателства", категоричен беше адвокат Людмил Рангелов в ефира на БНТ. "Свидетелски показания, които да я уличават в престъпление, няма", добави още защитникът.

По думите му това не е първият, нито ще бъде последният случай, когато някой престоява в ареста, включително може година и половина да се проточи, и накрая всичко да приключи с прекратяване на производството или присъда, в която Банкова да я признаят за невиновна. "Това не е някакво чудо в нашето правораздаване", подчерта Рангелов.

Той призна, че единственото, което още не си е изяснил напълно, тъй като не е имал време за запознаването с доказателството, е по второто обвинение спрямо нея - дали по настояване на Стефан Димитров не е извършила промяна на началника на митнически пункт в Лесово.

"Това може да бъде доказано - първо, ако е фактически направено. Второ, ако е имало такъв разговор и ако не е било нейно предварително намерение, защото тя е имала сериозна активност по отношение на различни промени спрямо лицата на определени позиции в митницата", коментира адвокатът. 

По казуса за ролята на бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев, защитникът на Банкова заяви, че той е получил обаждане от единия от обвинените за участие в ОПГ за контрабанда - Стефан Димитров, че е започнала акцията в Митниците, след което е звъннал на шефа на КПКОНПИ, не е получил обстойна информация за операцията на ДАНС и антикорупционната комисия. След като не е получил подробности за акцията, Коцев се е досетил, че и той фигурира в сюжета. Затова и веднага е поискал среща с изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов.

"Живко Коцев е опитен агентурист и оперативен работник и се досеща, че е вътре в историята, и търси някаква защита. Това са фактите, не е версия", заяви Людмил Рангелов.

Дали Коцев ще бъде привлечен като обвиняем, зависи само от прокуратурата, напомни той, но според него към момента няма данни за съпричастност към престъпленията.

"Към този момент от информацията за евентуална някаква съпричастност към престъпленията, в които е обвинена групата, на практика няма. Той ги познава и е в  много близки с обвинените в участие в ОПГ и контрабанда Стефан и Марин Димитрови, но дотам", напомни Рангелов.

По отношение на срещата на Сарафов с Коцев аз специално не виждам никакви нарушения, призна адвокатът.