София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

АЕЦ “Козлодуй“ започна внедряването на американското ядрено гориво

"С внедряването на американско гориво се гарантира сигурната и безопасна експлоатация''

7 дниОбщество 5 Кристияна Стефанова

Исторически момент за АЕЦ "Козлодуй" – така енергийният министър Владимир Малинов определи края на процеса по внедряване на първото алтернативно ядрено гориво на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". В изпълнение на свяота програма за диверсификация на ядреното гориво, Централата сключи договор с "Уестингхаус илектрик" - Швеция за доставка на гориво. Първата пратка пристигна миналия месец, а горивото получи лиценз от Агенцията за ядрено регулиране. 

Зареждането на касетите, което започна в началото на месеца, вече е приключило. В момента 5-ти блок е спрян за планов годишен ремонт. 

43 касети в реактора му, или една четвърт от капацитета на горивното тяло, е с касети на "Уестингхаус", стана ясно днес на официалната церемония, на която прписъства също така и американският посланик Кенет Мартен и представители на доставчика "Уестингхаус". 

"С внедряването на американско гориво се гарантира сигурната и безопасна експлоатация на централата", посочи служебният премиер Димитър Главчев. 

Ето още от неговите думи: "Имаме нещо реално. Освен 43-те касети, които сега са заредени с "Уестингахус", имаме договор и с "Фраматом" за 6-ти блок, който осигурява свежо гориво за него, така, че със сигурен и безопасен ядреногоривен процес и диверсификация се създават повече възможности за избор".

Премиерът коментира и теми от деня. Той каза, че няма да има поскъпване на тока, освен обявеното от 2 на сто и се търси начин да бъде попълнен част от енергийния фонд "Сигурност", който да гарантира, че цената на тока няма драстично да се промени.