София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

АИКБ: Отказът за Шенген означава нелоялна конкуренция и оскъпяване за бизнеса

„Членството на България в Еврозоната, Шенген и ОИСР са национална кауза", заяви Васил Велев

18 сИкономика 378 Николай Парашкевов

Отказът за приемането ни в Шенген означава нелоялна конкуренция за различни отрасли и ще оскъпи българския бизнес.

Това заяви пред NOVA председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„Членството на България в Еврозоната, Шенген и ОИСР са национална кауза и голям приоритет, около който трябва да се обедини обществото. Готовността ни за Шенген беше потвърдена компетентните европейски институции – при това на извънредни проверки. ЕП и ЕК призоваха за нашето членство”.

По думите му сме свидетели на една „политическа корупция”, на решаване на вътрешни проблеми за сметка на развитието на един народ и на една страна.

„България трябва да използва всички възможни лостове и канали за влияние. Можем да бойкотираме техните стоки, можем да не купуваме горива в техните бензиностанции. Можем да не изпращаме децата си в нидерландските университети”, посочи той.

И допълни:

”Можем да осуетим нидерландски инициативи, когато не е накърнен българският интерес. Ние апелираме към това обществото да се обедини около тези цели и партиите да спрат да се замерят с обвинения кой е виновен за случилото се. Това, че не сме в Шенген, за бизнеса означава нелоялна конкуренция за различни отрасли. Поставени сме при различни условия и това допълнително оскъпява и затруднява българския бизнес".