София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Анализ: Масови са злоупотребите с обществени пари

Според изследването е добре да има по-силен съдебен контрол
6 сПолитика 167 Златина Петкова

Политици постоянно злоупотребяват с публични ресурси, пари от обществени поръчки могат законно да бъдат връщани в партиите, а прокуратурата се намесва като политически фактор по време на избори, вместо да използва правомощията си за борба с корупцията, са  част от проблемите при финансирането на политическите формации и предизборните им кампании, представени в доклад на Българския институт за правни инициативи.

Според анализа трябва да се въведе регистър на санкционираните от страна на Сметната палата и регистър за разходването на т.нар. медийни пакети, финансирани от държавата. Предлага се още Агенцията за държавна финансова инспекция да не е под контрола на Министерството на финансите. Беше обърнато внимание и на партийните субсидии.

Изследването е направено чрез кабинетно проучване на законодателството и представя двадесет и една препоръки за ограничаване на използването на публични ресурси за електорални цели. Проучването е част от проект "Ефективна борба с корупцията", който се реализира в България, Румъния и Черна гора с финансиране от Държавния департамент на САЩ.