София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Ангел Кунчев: При трета вълна - дистанция 2,5 м и маска FFP2

"Тенденцията на ваксинирани върви според наличните ваксини", каза още той
5 мЗдраве 204 Мирослав Митков

Предупреждението, че идва трета вълна на коронавируса у нас не е с цел да плашим някого, а да предупредим, че тенденцията на разпространение върви към повишаване. Това заяви пред БНТ националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той е категоричен, че причината за повишаването на заболеваемостта отново, която за седмица от 4% е станала 8.5%, не е в отхлабването на мерките - връщане на учениците от горен клас в училище и отваряне на моловете, а в разпространението на новия британски щам.

"Само с 1/3 от учениците от горния курс са се върнали преди няколко дни, а при моловете имаше една несправедливост заради големите вериги, които работят. Ако охраната следи за маски, рискът не е толкова голям. Постепенното увеличение на новозаразените не е резултат от връщането на учениците, нито от отварянето на моловете, ако има влияние, то ще се почувства след 7-10 дни", обясни Кунчев.

Той е категоричен, че социален и икономически натиск върху решенията на Националния оперативен щаб няма.

"Под натиск не сме подложени и никой не се бърка на решенията, нормално е да слушаме какво се случва в икономиката, както и тегобите на социалния министър, ние сме граждани на тази страна. Здравните власти се състоят от много хора, с различно мнение, те са го сътворили и са го вкарали в заповед, има обмяна на мнения, висок тон и изказване на мнения", каза още Ангел Кунчев.

Експертът обясни, че пандемиите винаги протичат по такъв начин - вълново, птичи грип, свински грип, при испанския грип. За разпространението има много фактори колко са имунизирани, какви мерки се спазват.

Ангел Кунчев коментира и сигурността на тестовете. "PCR-тестът е златен стандарт, това е изследването, което дава точен резултат. Бързите тестове са по-бързи, по-евтини. Антигенните тестове се раздават от РЗИ на болниците и е възможно да има фалшиво отрицателни резултати, има такива партиди. Имаше информация от ВМА, спира се партидата, заменя се с друга, тестовете не са с еднакво качество", обясни здравният инспектор.

Тенденцията на ваксинирани върви според наличните ваксини, които влизат в страната, каза още главният инспектор. "За "Пфайзер" и "Модерна" се пази втората доза, но се очаква да влязат и другите две ваксини.

"Може да започнем да правим всички получени ваксини и с идеята да се прави след два месеца втората доза с новите получени", съобщи Ангел Кунчев.

Дали българските граждани ще могат да си избират вид ваксина - "по-скоро изборът ще е ограничен. Ще има наличното, но след влизане на другите две ваксини може да има избор", отговори Ангел Кунчев.

По думите му, безопасността на ваксината на "Астра зенека" не е поставяна под въпрос и отговаря на профила на безопасност.

"Ако има дискусии, те са около групата на хората над 55 г. Това съмнение ще отмине, първият имунизиран във Великобритания беше 82-г. Шекспир, там са ваксинирани над 6 млн. и ефектът е поразителен, особено в старческите домове", даде за пример експертът. 

Относно дали е опасно да са отворени зимните курорти, Кунчев обясни, че ако там има взривоподобно увеличаване, ще се спрат дейностите, но увери, че се налага непрекъснат контрол и се поддържа връзка с колегите в Смолян, Благоевград, които са непрекъснато по заведенията.

За изборите на 4 април няма как да се даде точна прогноза каква ще е заболяваемостта. "Датата е правомощие на президента, дали с повече или по малко болни, избори ще има, но ще е сложно при голям брой болни и карантинирани", обясни Ангел Кунчев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!