София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ангела Меркел - на Паневропейския пикник с Виктор Орбан

Двамата празнуват 30 г. от първото масово бягство от ГДР

15:04 ч. 19.08.2019 г.Любопитно 14

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерът на Унгария Виктор Орбан отбелязаха заедно 30-тата годишнина от първото масово бягство на граждани на ГДР на Запад.

На тази дата през 1989 г. 600 – 700 източногерманци се събират на на т. нар. Паневропейски пикник на унгарско-австрийската граница с цел бягство към Запада.

Със съгласието на Виена и Будапеща границата остава отворена за няколко часа. Според Euronews събитието се смята за предвестник на падането на Берлинската стена.

Канцлерката и министър-председателят са отбелязали дата в град Шопрон в западната част на Унгария. Двамата са посетили църковна служба и възпоменателната церемония. Последвали са преговори по двустранните въпроси на официален обяд.

Ангела Меркел благодари народа на Унгария „за приноса, благодарение на който чудото на обединението на Германия е станало възможно“.

Медиите обръщат внимание на факта, че кръглата дата сe пада на периода на захлаждане между Берлин и Будапеща. Германия остро критикува режима на Виктор Орбан заради дискриминирането на мигрантите и авторитарната антиевропейска политика.