София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Ангелов се оправда за първото място по смъртност в ЕС: Другите правят повече тестове

Министърът на здравеопазването беше на посещение в Ямбол заради високата заболеваемост
26 сЗдраве 2523

Сравняваме България с държави, които имат много повече тестове. У нас тестовете са значително по-малко. Ако бяха пропорционални на тестовете на други държави, с които се сравняваме, нямаше да бъдем на това място по смъртност. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред медии в Ямбол във връзка с изнесените днес данни от института ”Джонс Хопкинс”, според които страната е втора в света и първа в Европа по смъртност на заразените с COVID-19.

"Разбира се, имаме увеличаване на починалите от коронавирус в момента в страната, но аз съм доволен, че при тези данни, които имаме – хоспитализираните са повече от втората криза, в реанимациите са повече от втората криза – системата издържа", каза той.

Министърът отчете, че заразените и хоспитализираните у нас сега са повече в сравнение с втората вълна. 

Днес приключва последната среща на ниво експерти, където България участва и където се обсъждат разпределението на допълнителните количества 10 млн. ваксини, договорени от ЕК.

От тези 10 млн. ваксини България има готовност да получи 1 милион, заяви министър Ангелов.

"Допълнителното количество ваксини, които ние ще поръчаме на "Пфайзер" са милион и половина. Ще се опитаме доставките, които са за четвъртото тримесечие, да ги изместим за второ тримесечие. Затова преговаряме на експертно ниво и премиерът на високополитическо ниво и сме напът да се реализира", каза здравният министър.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!