София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Арктически студ скова САЩ

Очаква се близо 300 рекорда да бъдат променени в следващите дни
пропускане

Арктически студ скова САЩ

Очаква се близо 300 рекорда да бъдат променени в следващите дни

6 месецаИнциденти 18 Боряна Райчева


Изключително студена за тази част от годината въздушна вълна преминава през САЩ и метеоролозите вече отчитат рекордно ниски температури. Очакванията са, че близо 300 рекорда ще бъдат променени в следващите часове и дни.

На много места има силен снеговалеж и заледявания, вече са потвърдени 4 смъртни случая в катастрофи, затворени са училища и са отменени над хиляда полета. Това е характерно по-скоро за средата на януари, а не на ноември.
В понеделник в Чикаго регистрираха най-обилния снеговалеж за тази дата от годината. Във вторник тук бе счупен рекордът за най-ниска температура - досегашният бе от 1986 г. с малко над минус 13 градуса по Целзий, а новият е почти минус 14 градуса.

В Индианаполис отчетоха 8 градуса по Фаренхайт (-13.3 по Целзий), което е първият случай в историята на града, когато в средата на ноември термометърът пада под 10 градуса по Фаренхайт. Засега рекордът се държи от Гардън сити в Канзас, където студът стигна минус 18 градуса по Целзий.

Няколко града в Канзас поставиха рекорди за ниски температури във вторник, сравнено със същата дата от предишни години. Най-ниската температура беше регистрирана в град Гардън Сити, където бяха отчетени -18 градуса по Целзий.

В Чикаго бяха отчетени -13 градуса по Целзий, което счупи рекорда от 1986 г., когато бяха отчетени -12 градуса. Градът постави и дневен рекорд за снеговалеж в понеделник.

Сняг валя дори в Браунсвил, град в Тексас на границата с Мексико.