София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Антикорупционният фонд публикува концепция за реформа на наказателното правосъдие

Вижте подробностите


Антикорупционният фонд (АКФ) публикува днес концепция с конкретни предложения за реформиране на българската система на наказателно правосъдие. Автор на текста е старши правният съветник в АКФ и бивш прокурор и заместник-министър на правосъдието и вътрешните работи Андрей Янкулов. 

„Лакмусът за наказателното правосъдие е как реагира на случаите, в които са замесени големи политически и/или икономически интереси. Там е и големият и несъмнен провал на българското правосъдие“, заявява Андрей Янкулов.

„Концепцията, която предлагаме, набелязва необходимите решения на проблемите, които причиняват системните дефицити на наказателното правосъдие в България. За нас ориентир са принципите и базисните изисквания, утвърдени в системите на наказателно правосъдие на европейските демокрации. За реализирането на тези решения безспорно трябва да има политическа воля за конституционни промени“, подчертава Андрей Янкулов.

Концепцията подробно аргументира, включително исторически и сравнителноправно, нуждата от разчупване на непознатия на огромното мнозинство европейски държави тотален прокурорски монопол върху обвинителната функция, разбиран в България дори и като изключващ съдебен контрол. Такова разчупване би било от полза включително и за създаването на механизъм за независимо разследване на главния прокурор, който не е застрашен от конституционна несъобразност.