Начало Новини Предавания На живо

Антирасистки НПО-та недоволни от санкциите срещу България

Искат България да отпадне от Евро 2020

Антирасистки НПО-та недоволни от санкциите срещу България

Искат България да отпадне от Евро 2020

7 месецаСпортни 92 Боряна Райчева


Организациите, които се борят срещу расизма във футбола, изразиха разочарование от наказанието, присъдено на Българския футболен съюз от УЕФА за хитлеристките поздрави и скандирания на мача на Англия-България на 14 октомври на столичния национален стадион Васил Левски.

На 29 октомври УЕФА разпореди на България да бъде домакин на два мача при затворени врати и глоби Българския футболен съюз със 75 000 евро.

Kick It Out, английската футболна организация за равенство и приобщаване, заяви, че е "обезсърчена, но не и изненадана" от отговора на УЕФА.

„Според нас беше изпусната възможност да бъде изпратено безкомпромисно послание относно расизма и дискриминацията".

„Настоящите санкции, колкото и „твърди “да са според УЕФА, очевидно не работят и оставят жертвите с малко вяра в способността им да предотвратяват насилствено поведение“, каза Kick It Out.

„Считаме, че целият дисциплинарен процес на УЕФА в отговор на расовата дискриминация трябва да бъде преразгледан и настоятелно ги призоваваме да обяснят процеса на вземане на решения зад санкциите си за инцидентите с дискриминация“, заяви организацията.

Пиара Повар, изпълнителен директор на „Футбол срещу расизма в Европа“ (FARE), заяви: „Ние приветстваме бързината на това решение, но сме разочаровани, че България няма да бъде изключена от квалификационното състезание за Евро 2020, предвид предишния им рекорд и очевидната неспособност да се справят с проблемите, с които се сблъскват".

„Считаме, че доказателствата и обстоятелствата на този мач биха оправдали европейския футбол да бъде по-силен сигнал за необходимостта от справяне с расизма“, каза Повар.

На своя уебсайт Българският футболен съюз заяви, че иска да подчертае, че инцидентите на 14 октомври на стадион „Васил Левски“, които предизвикаха огромен международен отговор и създадоха голямо обществено напрежение, не успяха да предотвратят професионалния и ефективен отговор на всички отдели и звена. на централата ”.