София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Антон Иванов: От 6 месеца играем игра на компенсации, не може всички да бъдат компенсирани

Според енергийния експерт 9% ДДС няма да компенсират битовите потребители
12 сИкономика 195 Николай Трифонов

"От 6 месеца играем игра на компенсации. Всеки претендира за компенсации за себе си, независимо от това, че очевидно не може всички да бъдат компенсирани." Това каза пред БНР енергийният експерт от Българския енергиен и минен форум Антон Иванов.

Според него бизнесът е бил облагодетелстван от замразяването на цените за битовите потребители.

"Резултатът от това, че се действа на принципа на всички по малко и неспособността да се изберат онези, които имат нужда от подпомагане, ще горчи на всички", смята Иванов.

"Не можем да продължим да раздаваме на всички, защото не е достатъчно и няма да помогнем реално на онези, които имат нужда, а онези, които нямат нужда – там ще се получи свръхпечалба. Свръхпечалби ще се получат при онези, които получат компенсации, без да имат нужда от тях", коментира Иванов.

По думите му след замразяването на цените през зимата трябва да се търси по-широк модел за компенсация и въпросът е, след като бяха обещани пари на индустрията, дали ще останат пари и за бита или за бита ще бъдат обещани компенсации на база бъдещи очаквани приходи в енергийните дружества.

Той изрази мнение, че 9% ДДС няма да компенсират битовите потребители.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!