Апелативният спецсъд отговори на ВКС по случая "Иванчева"

Подсъдимите щели да се укрият, ако бъдат пуснати под домашен арест

1 годинаПравосъдие 4

Специализираният наказателен съд възразява срещу изводите, направени от Върховния касационен съд във връзка с  проверката по делото срещу бившата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева. Това се случва в писмо на председателя на спецсъда Георги Ушев, изпратено до проверяващи от ВКС ден, след като висшите магистрати оповестиха, че според тях има нарушения.
 
В  текста на писмото, адресирано както до проверящащите от ВКС, така и до съдийската колегия на ВСС,  Ушев изтъква редица доводи, с които оборва констатациите на върховните съдии, инспектирали делото. 
 
Припомняме, че проверката на Върховния касационен съд  установи куп нарушения по делата срещу временно отстранената кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.
 
Според Георги Ушев обаче, нарушения няма. Тъкмо напротив - ако Иванчева и Петрова са били освободени веднага, до произнасянето след няколко дни на горната инстанция, както е по закон, те можело да се укрият. 
 
В  доклада на комисията на ВКС, разпространен вчера пред медиите, се посочва точно обратното, че  Апелативният съд е допуснал не едно нарушение при гледането на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова. Без да е имало още "годен съдебен акт", съдиите от Апелативния спецсъд са спрели решението на първата инстанция, с което се променя мярката на двете подсъдими в "домашен арест". 
 
Апелативният спецсъд е спрял решението за пускането на Иванчева и Петрова от ареста, въпреки че то все още не е било подписано от съдебните заседатели, а само от председателя на съдебния състав.
 
Проверката на Лозан Панов беше разпоредена преди 10 дни. Тогава прокуратурата се опита да я саботира, а спецсъдът възропта пред Висшия съдебен съвет, обвинявайки Панов в преднамерено отношение.
 
Комисията на ВКС счита, че констатираните нарушения представляват "инцидентен случай на неправилна съдебна практика". Върховните съдии "препоръчват на съдилищата да се укаже стриктно да спазват актуалното законодателство - нормите на НПК и Правилника за администрацията на съдилищата - при образуване и администриране на делата. 
 
 
 
 

ОЩЕ ОТ Правосъдие

Отново акция в комисията по хазарта

Според разпростаранената информация има арестувани служители

5 чПравосъдие

Прокуратура и полиция тършуват офиси на Васил Божков

Извършени са проверки и в бивша резиденция на Тодор Живков

6 чПравосъдие

Поредно заседание по делото КТБ

Вече пет години процедурата по екстрадиция на Цветан Василев чака решение на белградския съд

6 чПравосъдие

Задържаха бившия шеф на ВИК-Перник

Заради водната криза вграда

2 дниПравосъдие

Изнасят подробности за акцията в Комисията по хазарта

Твърди се, че държавата е ощетена най-малко с 210 млн. лева

6 дниПравосъдие