София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 12 °C
Варна 15 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Апелативният спецсъд отговори на ВКС по случая "Иванчева"

Подсъдимите щели да се укрият, ако бъдат пуснати под домашен арест

Апелативният спецсъд отговори на ВКС по случая "Иванчева"

Подсъдимите щели да се укрият, ако бъдат пуснати под домашен арест

1 годинаПравосъдие 1 Боряна Райчева


Специализираният наказателен съд възразява срещу изводите, направени от Върховния касационен съд във връзка с  проверката по делото срещу бившата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева. Това се случва в писмо на председателя на спецсъда Георги Ушев, изпратено до проверяващи от ВКС ден, след като висшите магистрати оповестиха, че според тях има нарушения.
 
В  текста на писмото, адресирано както до проверящащите от ВКС, така и до съдийската колегия на ВСС,  Ушев изтъква редица доводи, с които оборва констатациите на върховните съдии, инспектирали делото. 
 
Припомняме, че проверката на Върховния касационен съд  установи куп нарушения по делата срещу временно отстранената кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.
 
Според Георги Ушев обаче, нарушения няма. Тъкмо напротив - ако Иванчева и Петрова са били освободени веднага, до произнасянето след няколко дни на горната инстанция, както е по закон, те можело да се укрият. 
 
В  доклада на комисията на ВКС, разпространен вчера пред медиите, се посочва точно обратното, че  Апелативният съд е допуснал не едно нарушение при гледането на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова. Без да е имало още "годен съдебен акт", съдиите от Апелативния спецсъд са спрели решението на първата инстанция, с което се променя мярката на двете подсъдими в "домашен арест". 
 
Апелативният спецсъд е спрял решението за пускането на Иванчева и Петрова от ареста, въпреки че то все още не е било подписано от съдебните заседатели, а само от председателя на съдебния състав.
 
Проверката на Лозан Панов беше разпоредена преди 10 дни. Тогава прокуратурата се опита да я саботира, а спецсъдът възропта пред Висшия съдебен съвет, обвинявайки Панов в преднамерено отношение.
 
Комисията на ВКС счита, че констатираните нарушения представляват "инцидентен случай на неправилна съдебна практика". Върховните съдии "препоръчват на съдилищата да се укаже стриктно да спазват актуалното законодателство - нормите на НПК и Правилника за администрацията на съдилищата - при образуване и администриране на делата.