София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Арабаджиеви ще си търсят правата в съда в Страсбург, намесват и думи на Гешев

Адв. Михаил Екимджиев движи казуса в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)
36 сЕвроком 1105

Нечовешко и унизително третиране, погазена презумпция за невинност и задържане извън разумните срокове. За тези нарушения на Конвенцията за правата на човека Ветко и Маринела Арабаджиеви са сезирали съда в Страсбург срещу България. Жалбата им е подадена преди около седмица, каза пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев, който движи казуса в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

 Обвинителният акт срещу тях за престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления и пране на пари, е в спецсъда от декември м. г., но не може да стартира, тъй като няколко пъти съдията докладчик го прекратява. Наскоро апелативният спецсъд отмени поредното прекратяване, отказа да пусне Арабаджиев от ареста, но постанови съпругата му да остане под домашен арест с електронна гривна за наблюдение.

Изброени са и изказвания на главния прокурор Иван Гешев от времето му на шеф на спецпрокуратурата.

"В хода на претърсванията бяха намерени огромни суми пари, говорим за над 10 млн. лева кеш. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България", казва Гешев на 1 септември 2018 г., непосредствено след показните претърсвания и изземвания от жилищата и офисите на семейството.

Адвокат Екимджиев коментира и акта на председателя на апелативния спецсъд Георги Ушев, с който той отменя решението на Христина Михайлова да прекрати делото срещу Арабаджиеви. Ушев е особено остър към колегата си от долната инстанция.

"Трагикомично звучи призивът в края на определението (на Михайлова, бел. ред): "Пазете правото! Включително и от закона!". Четейки акта на Специализирания наказателен съд, въззивният състав остава с убеждението, че правото наистина следва да бъде опазено, но не от закона, а от съдии, които не познават правото, а го упражняват като занаят", написа Ушев.

Според Екимджиев актът на Ушев е безпрецедентен и като тон, и като съдържание на непремерена критика.