София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АРЕСТЪТ НА ТРЪМП: Генерирани от AI изображения се превърнаха в хит (СНИМКИ)

Посредством генерирани от изкуствен интелект дийп фейк съобщения

1 годинаТехнологии 16

Генерираните от изкуствен интелект дийп фейк съобщения, показващи, че Доналд Тръмп е арестуван, се превърнаха във вирусни в Twitter след новината за възможно обвинение срещу бившия президент тази седмица.

Очакваше се голямо жури да обвини Тръмп тази седмица по подозрения, свързани с тайни плащания на порнозвездата Сторми Даниелс.

Фалшивите изображения, споделени от журналиста Елиът Хигинс в Twitter, са гледани над пет милиона пъти досега.

Поредицата от изображения показва как Тръмп се съпротивлява на полицаи и накрая е арестуван. В някои от изфабрикуваните снимки се вижда как 45-ият президент се опитва да избяга.

Поредицата deepfake включва и части с Мелания Тръмп, заедно със сина на бившия президент Доналд Тръмп младши, който протестира срещу ареста.

Хигинс използва Midjourney, генератор на текст към изображение с изкуствен интелект, за да генерира реалистични изображения.

„Правим снимки на ареста на Тръмп, докато чакаме ареста на Тръмп“, туитна Хигинс, който е и основател на разследващия колектив Bellingcat.

Хигингс каза, че за няколко изображения е изпратил текстовата подкана „Доналд Тръмп пада, докато го арестуват. Спирала на Фибоначи. Кадри от новини“.

Фалшивите изображения изглеждаха зловещо истински, но ако се вгледате внимателно, можете да видите, че текстът върху униформите на полицейските служители е безсмислен, заедно с изкривени лица и ръце. Това обикновено са сигнални знаци за изображения, генерирани от AI.