София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Арх. Петкана Бакалова: Нова сграда за детска болница означава отпадане на обществената поръчка

До дни МРРБ ще издаде виза за проучване и проектиране на нова сграда
26 дниЗдраве 14 Николай Парашкевов

Започва процедура по проучване и проектиране на нова сграда за планираната Педиатрична болница.

Решението идва след поредния протест пред МС през вчерашния ден.

„Със сигурност нямаме повод да обявим победа. Преди една година получихме подобно обещание от бившия премиер Борисов и знаем, че нищо не се случи. Въпреки симпатиите към служебното правителство и надеждата, която те ни дадоха с вчерашното изявление, очакваме всичко това да бъде обективирано в документи“, коментира арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България. Тя е представител на инициативата “За истинска детска болница”.

Министерството на регионалното развитие няма как да издаде виза, ако Министерството на здравеопазването не я поиска. В момента решенията са в ръцете на МЗ как ще се развият нещата“, добави тя.

Бакалова поясни, че при сегашните обстоятелства, ако се изпълни желанието за нова сграда няма как да се запази сегашната обществена поръчка.

„При предмет „реконструкция“ няма как да се запази действащият договор. Самата поръчка беше порочна. Това е поръчка на инженеринг - строителят предопределя какъв ще бъде проектът, какво ще бъде качеството, какъв ще бъде резултатът“, уточни архитекта.

„Инвестиционната компания е харчила пари за заплати и за издръжка, а изпълнителят е възложил конструктивна експертиза, която ние искаме вече няколко месеца по Закона за достъп до обществена информация - такава не ни е предоставена, и е разчистен теренът. Мисля, че са подготвени някакви схеми за изменение на градоустройството, но това са едни разходи в размер на не повече от няколко десетки хиляди лева. Съгласно договора всичко друго би трябвало да се върнеТези 7 милиона изпълнителят би следвало да ги върне на държавата“, подчерта Бакалова.

"Стартират инициативи за обследване на терени. Сред изискванията са да има булеварди с бус ленти за бързо придвижване на линейките, както и близост до масов градски транспорт, защото тенденцията все повече е децата да се лекуват на принципа на дневния стационар. Важно е да има достатъчно площ, за да може болницата да се развива и да се появяват нови крила, изтъкна арх. Бакалова.

Петицията за нова национална детска болница има събрани вече над 90 хиляди подписа. Според представителя на инициативата “За истинска детска болница”е важно да бъде премината границата от 100 хиляди.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!