София 5 °C София 5°C - ясно небе Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - разкъсана облачност Варна 6 °C Варна 6°C - предимно облачно Бургас 8 °C Бургас 8°C - разкъсана облачност

Арменци: Не е вярно, че сме против провеждането на изборите на 4 април

"Кому е нужно?"
35 сЕвроком 1535

Църковно настоятелство към Арменска Църква София публикуваха своята официална позиция във връзка с изразена такава преди дни от страна на "Арменската общност - България" и призив към президента Румен Радев да промени датата на изборите. Ето какво посочват представителите на арменската църква у нас:

Познавате ни.
Ние сме избрани да отговаряме за църквата и арменския дом в София. Нямаме амбиция да сме лицето на всички арменци, но пък сме наясно с ангажимента си на граждани – независимо кой как се казва и в коя църква е кръстен.
Има поговорка, че „муха и политик се убиват с вестник“. Май и общност може. Ние обаче това не го искаме, затова реагираме.
Поводът е ново, непознато сдружение, представено от гл. редактор на арменския вестник, което системно и публично настоява, че „арменската общност е против избори на 4 април“.
Г-жо Топакбашян, молим Ви, недейте.
Вашите еднолични изказвания от името на всички арменци може и да се харесват от някого, но генерално те водят до два типа (разбираема и негативна) обществена реакция:
1) „Като не им харесва, да си ходят в Армения“
2) „Арменците крепят/злепоставят премиера/президента“.
Кому е нужно? Това е петно върху името, върху работата и успехите на сънародниците ни, обида към паметта на предците ни, направили толкова много, за да сме интегрирани днес.
Ние сме български граждани (да, с арменски произход) и като такива имаме права и задължения като всеки друг гражданин. Следваме законите и спазваме правилата, както всички, споделяме традиции, празници, че и спортни победи. На 3-ти март някои ходим на Шипка, независимо от окончанието на фамилиите ни. На 24 май празнуваме езика, на който говорим, пишем и работим. Защото сме родени тук и защото сме граждани на тази държава.
Не е редно и няма да допуснем моментни вълнения между партии и личности да уронват името на арменците и да ги противопоставят едни срещу други. Общността ни е малка и уважавана. Искаме това да остане така.
Не Ви питаме К О Й даде идеята за писмо до президента; нито З А Щ О не се вижда кой го е подписал; нито К А К В И интереси обслужва. Единствено Ви молим най-учтиво, не се изказвайте от името на всички. Вие представлявате вестник, а не нация. Народът се представлява сам и то именно на избори. Не му отнемайте това право.
И накрая:
Ако политиците разделят хората, църквата ги събира.
Нашата църква работи всяка неделя. Дори и затворена заради вируса, предаваме литургиите на живо. И на Коледа, и на Великден, и на 3 март, и на 24 май, и на 28 май.
Великденската служба ще се проведе от 10.30 ч. на 4 април. Ако епидемията позволява, ще се видим на живо. Ако не – онлайн.
Бъдете здрави и внимателни.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!