София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Асен Василев: ДАНС са знаели за съществуването на контрабанден канал

Това заяви бившият финансов министър в кулоарите на НС

2 месецаПолитика 10 Катерина Найденова

ДАНС 2 години са знаели за съществуването на контрабанден канал без да уведомят финансовия министър или премиера, за да се вземат мерки – това е абсолютно скандално.

Това каза бившият финансов министър Асен Василев в кулоарите на НС.

Това е станало по времето на служебния кабинет през 2022 г. "Тогава Бойко Рашков не е бил министър", уточни Василев.

По негови думи, ДАНС са знаели за контрабандния канал и не са уведомили никого.

„Свидетели сме на един сравнително пошъл политически фарс, който цели да се каже „всичките са маскари“ и да измести фокуса от предстоящите избори и това кой какво може да направи за българските граждани да живеят по-добре“, заяви Василев.

На въпрос дали има някакви страхове от разкритията по време на временната комисия за Мартин Божанов-Нотариуса, Василев заяви, че няма такива страхове.

Относно избора на Петя Бнакова за шеф на Агенция „Митници“, Василев каза:
„Петя Банкова беше зам.министър в Митниците и работеше изключително успешно с чужди партньори. Тук трябва да кажа, че има вече чужди митничари от САЩ, очакваме и от Англия, Франция и Австрия. Беше логично тя да бъде назначена за шеф на Агенция „Митници“  заради справянето си с подобни чужди партньори“, каза той. „Освен това при нея имаше рекордно заловени пратки за наркотици, рекордно заловен трафик на цигари“, добави той.

„С вътрешния министър съм провел един разговор за Хаджиев, когато беше шеф на МВР Хасково и в качеството на такъв беше най-ниското ниво на купен вот. Това беше преди местните избори и говорехме да се намали купения вот, тогава той смени 20 шефа на ОД МВР. „Натискан за назначение“ твърди министърът – тоест нищо не се е случило“, каза Василев относно твърденията на Калин Стоянов за натиск от негова страна за назначения.

„Не познавах и Паскал и нямах информация за контрабанден канал“, заяви той и допълни, че също така не е познавал и Димиътови.

По повод последната новина за искане за отстраняване на Кирил Вътев като земеделски министър, Василев каза:
„Това е безпрецедентно и трябва да се попита какво налага тези смени“.