София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

АТАКА: ВАС отряза ЦИК за изхвърлянето ни от "Обединени патриоти"

Решението на Върховния административен съд е окончателно
пропускане
6 чЕвроком 256

Върховният административен съд отмени решението на ЦИК от 28 януари, с което избирателната комисия незаконосъобразно заличи АТАКА от коалицията „Обединени патриоти”. Това става ясно от решението на ВАС. Съдът уважи всички искания и възражения на АТАКА, изложени в жалбата, срещу незаконното решение на ЦИК.

„Изборите, за които е регистрирана посочената коалиция (Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА, ВМРО) са произведени на 26 март 2017г. Предвид на това сроковете, в които може да се правят промени в състава на коалицията, отдавна са изтекли. Нещо повече - изборите, за целите на които е регистрирана коалицията, също са приключили. Затова ЦИК не може да извършва промени в състава на коалицията по реда на чл.144 от Изборния кодекс, на която разпоредба е основано оспорваното решение”, се мотивират от ВАС.

„Освен изложеното, дори заявлението от 27.01.2021 г. на представляващия коалицията Красимир Каракачанов да беше подадено в сроковете на чл. 144 от ИК, искането на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ пак би било неоснователно. Това е така, защото е необходимо към заявлението за промяна да се представи решение за напускане на коалицията. В случая представеното към заявлението „решение за промени в състава на коалиция“ не удостоверява напускането на ПП АТАКА. Съгласно т.4 от коалиционното споразумение за създаване на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“, решенията на коалицията се „считат заприети само, ако са приети“ с пълно единодушие на трите партии, включени в състава на коалицията. В случая няма заявление на ПП АТАКА за напускане на коалицията”, допълват от съда.

Решението на ВАС е окончателно.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!