София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

БАН излезе със становище за ваксинацията срещу COVID-19

Според Академията здравите могат да се ваксинират
2 чЕвроком 1683

Здравите хора без придружаващи тежки хронични заболявания, без клинични прояви в момента и над 16-18-годишна възраст да се ваксинират срещу COVID-19.

Това се препоръчва в становище на БАН за предстоящата ваксинационна кампания срещу COVID-19, изпратено до медиите. Преди имунизация е задължителна консултацията с личния лекар, като се вземат предвид всички показания и противопоказания за поставянето на ваксината, описани подробно в кратката характеристика на ваксината.Според учените данните досега показват, че колективен имунитет срещу коронавируса се създава много бавно и ще бъде трудно да се постигне по естествен път и затова ваксините ще помогнат много в неговото изграждане.

До момента в света се разработват над 220 ваксини против коронавируса, от които 56 са в клинични проучвания, а повече от 10 се намират в трета фаза на клинично проучване, която изисква, съобразно световно приетите правила, да бъдат приложени на 30000-40000 души, за да бъде обективно оценена тяхната безвредност и ефективност. В ситуацията на много тежка и бързо разпространяваща се инфекция, СЗО и отговорните институции във всяка държава, са разрешили ускорено внедряване на ваксините при спазване на всички изисквания и стандарти.

По отношение на ефективността на ваксините и характера на имунитета, който създават и неговата продължителност, ще може да се даде задоволителен отговор не по-рано от една година от началото на приложението им, когато ще има достатъчно убедителни научни данни, в резултат на проследяването на стотици хиляди имунизирани, подчертават от БАН.