София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

"БЕЗПОЧВЕНИ ОБВИНЕНИЯ": Как Русия реагира за "шпионажа" (ОБЗОР)

Поредни допломатически престрелки между Москва и София
15 чПолитика 268 Мирослав Митков

Руски политици и дипломати коментираха решението на българското външно министерство за експулсиране на руски дипломат от страната.

По-рано стана известно, че военният аташе в посолството на Русия в София е заподозрян в събирането на данни, представляващи държавна тайна. Обявен е за персона нон грата и му е дадено 72 часа да напусне България.

Ръководителят на международния комитет на Съвета на федерацията Константин Косачев в интервю за РИА Новости отбеляза, че не за първи път София изгонва руски дипломати.
"Трудно е да си представим какво руските дипломати биха могли да шпионират в България", каза сенаторът.

В същото време той отбеляза, че зад решението на София стоят интересите на други държави, наричайки поведението на българските власти "незавидна мисия".

„България е назначена за покровителка на НАТО като рупор на тезата за„ руската заплаха “, подчерта Косачев.

Ръководителят на Комитета на Държавната дума по международните въпроси Леонид Слуцки се съгласи с тази теза на Косачев.

"Разгръщащата се шпионска мания, придружена от систематично изгонване на руски дипломатически представители от европейските страни, е част от обща кампания за дискредитиране на страната ни", добави той пред РИА Новости.

В същото време той изрази надежда за адекватен отговор на Русия.

На свой ред Антон Морозов , член на Комитета на Държавната дума по международните въпроси, обеща огледален отговор на действията на България.

„Такива неща са объркващи, тъй като България се смята за приятелска държава в нашата система от координати“, каза Морозов.

Той отбеляза, че Москва и София имат много общи неща, и припомни помощта, която страната ни предоставя на България . Морозов предположи, че руските противници на Запад настояват българската страна да предприеме такива недружелюбни стъпки.

Посолството в София нарече експулсирането на руския дипломат необосновано. В публикация на страницата на посолството във facebook отбелязва, че с това решение България няма да бъде в полза на отношенията между двете страни.

"Руската страна си запазва правото да отмъщава", се казва в изявление на посолството.