София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Бивш икономически министър: Хората назначили Караганева, трябва да си понесат отговорността

Според Лъчезар Борисов тя е била на поста в противоречие със закона за публичните предприятия
16 сПолитика 1049 Николай Парашкевов

„Министрите, назначили Ваня Караганева за изпълнителен директор в ДКК, трябва да понесат отговорност“, това каза бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов пред bTV.

Бордът на ДКК заяви, че я е уволнил заради злоупотреби, но министърът на икономиката Даниела Везиева отрече тази теза.

По-рано днес тя сподели, че е разпоредила проверка в ДКК и след като приключи ще поиска оставките на тримата членове на управителния съвет на компанията, назначени от ГЕРБ, уволнили Караганева.

Според Борисов има и финансови злоупотреби, а финансовите контрольори са отказали да подпишат документите и договорите.

„Тази дама е сключила е договор за ексклузивитет с частна фирма реално за 10 г. напред, т.е. е поставена една частна компания на изхода на едно предприятие. Поставят се адвокати на входа на едно предприятие, на входа на ДКК с такива договори и се оказва, че е продадено бъдещето на военнопромишления комплекс на България, продадено е бъдещето на 4000 работници, скрито е зад мъгла без знанието на борда на директорите. Изпълнителният директор няма право да го прави, напълно еднолично е направено това, без знанието на борда на директорите“, каза той.

Според него Караганева е назначена незаконно в противоречие със закона за публичните предприятия.

Той поясни, че и в борда на ДКК всички са били назначени с конкурс.

„Тези хора са назначени чрез конкурси, една част - независимите са минали чрез конкурси на агенцията за публичните предприятия, друга част от независима комисия на времето в МИ, към която нито ГЕРБ, нито министърът са имали отношение. Доколкото знам това са специалисти с научни степени с опит в международни компании“, добави Лъчезар Борисов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!