София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Бивш шеф на НСО: Службите слушат хора от обкръжението на политиците, за да ”цъфнат” в ефир

Румен Миланов сподели за вратичката в закона
35 сПолитика 566

”В регистрите се отразява решението на съдията, който разрешава да подслушват вас, но ще чуят и моя глас - ето тънкия номер”. Това коментира бившият директор на ГДБОП, НСО и БОРКОР ген. Румен Миланов. Похватът е да се подслушват хора от обкръжението на набелязаните за подслушване, така че рано или късно ”тези лица ще цъфнат в ефир”, каза Миланов.

Пред bTV той коментира възможността политици от опозицията да са били подслушвани преди изборите на 4 април, както обяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. Министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Румен Рашков вече потвърди достоверността на тази информация и нареди проверка. Предишните управляващи - ГЕРБ, твърдят, че такова подслушване е невъзможно и обвиняват държавния глава Румен Радев, че използва скандала, за да смени шефовете на специалните служби.

Ген. Миланов даде пример с разпространения от прокуратурата запис на гласа на президента Румен Радев, направен със специално разузнавателно средство (СРС). . "Сами разбирате, че гласът на президента да излезе в СРС публично е стахотен минус за нашата държава", коментира Миланов. Тогава разрешението беше дадено за подслушване на шефа на военновъздушните сили, но предварително знаем, че можем да чуем гласа на президента, добави той.

Според Румен Миланов освен тази вратичка, чрез която незаконно подслушване може да бъде облечено в законни процедури, съществуват технически възможности това да става и извън службите, изцяло незаконно.

"Има съвременна апаратура, която позволява неформални подслушвания и тя е още по-страшна. Трябва система, която да следи нейното купуване и ползване", каза Миланов. По думите му това е една от задачите на бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства.

Подслушванията, които имат и законова уредба, имат за цел противодействие на престъпността. ДАНС и ДАТО извършват този процес с разрешение на съдия. Не ми бяга от мисълта случаят с гласа на президента. Това е страхотен минус в държавността ни. Кой знае как ни гледа международната общност. Въпросът е кой и по коя поръчка се е извършвало това подслушване. Тук може да бъде много полезен Бойко Рашков, счита ген. Миланов.

"Много е важно към кого е насочено подслушването. За съжаление се формира една тенденция за битка за тези случаи. При НДСВ беше постигнат известен успех. Трябва да има политически консенсус, но всички досега всички управляващи се опитват да яхнат службите в техен интерес.", посочи той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!