София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

България разрешава износа на руски нефтопродукти, които няма как да се пласират на вътрешния пазар

"Това е едно разумно решение"


Служебният транспортен министър Христо Алексиев уточни, че България ще изнася само руски нефтопродукти, които няма как да бъдат пласирани на вътрешния пазар.

"България забранява износа на нефтопродукти с произход руски суров петрол, с изключение на някои деривати и съпътстващи продукти, които се получават естествено от производствения цикъл на рафинерията в Бургас. И те няма как да бъдат пласирани на вътрешния пазар и точно поради това да не даваме поводи на "Лукойл" да затворят рафинерията - затова разрешихме само тези продукти. Това е едно разумно решение. Това решение е известно на Европейската комисия, то им е пратено", заяви Христо Алексиев.

Служебният транспортен министър каза още, че се обмислят възможности за използването на фериботния комплекс във Варна в помощ на коридорите на солидарността с Украйна:

"Ние сме предложили различни проекти. Те са свързани с допълнителна инфраструктура и изграждане на такава на пристанище Русе, на пристанище Варна. В момента разработваме вариант и да ползваме фериботния комплекс във Варна, защото свързаността с Украйна по железопътен транспорт е много трудна и сложна поради това, че е различно междурелсието на Украйна и на България и на повечето европейски страни".