София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Борисов: Да спрем да говорим за мерките и да се пазим. Ваксина ще дойде най-рано април (ВИДЕО)

Премиерът с коментар за мерките, които предприема ЕС
5 мЕвроком 2590

Тече Европейския съвет, искам да запозная сънародниците с това, което се случва в Европейски съюз. Всички застанахме с декларация зад Еманюел Макрон и осъждаме терористичните актове. Така коментира премиерът Бойко Борисов в началото на срещата с лидерите на Европейския съюз.

"Помолих ЕК поръчките да бъдат справедливи, както и да не се вменяват големи плащания на всяка една държава. За участие са само 3 млн. евро, а за закупуване трябва да се дадат около 300 млн. евро. Изпращам ген. Венцислав Мутафчийски, за да имаме представител от България, за да има всяка една държава един практик, който да дава възможност на политиците, за да имаме точни и ясни данни преди това", допълни Борисов.

Но нека да говорим и за мерките - трябва ли да се въвеждат ограничения, трябва ли да има вечерен час. Нека спрем да се питаме, а да се пазим. Най-рано април месец ще дойде ваксината. Аз съм убеден, че зимните месеци това ще продължи. Виждате, че САЩ минаха 15% от БВП. 

"Разпоредил съм на моите депутати да разгледат как ДДС на ресторантите да стане 9% и за доставките, за да облекчим бизнеса. Да, Германия отпуска милиони, но го сравнете с данъци и БВП. И сравнете едва проходилата през последните 3 години стабилност в България. Категорично съм против затварянето, ако се пазим няма да има нужда от забрани. При добър ред няма нужда да се затварят фитнесите, фризьорските салони, няма да се затварят ресторанти. Тези, които искат да скачат, да се целуват и да пеят в лицата си без маски - това няма да го разрешим", каза още Борисов.

"Паркове и градини трябва да работят, хората сами трябва да се контролират. Продължаваме с колегите, но исках да споделя това с Вас. Пълното затваряне е абсолютно недопустимо. 

"Вече 4-и ден съм болен, стоя в карантина. Не се срещам с никой, даже виждате, че самичък се научих да се излъчвам на живо", каза още Борисов.