София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Борисов въвлече Европейската комисия в скандал, разкри цените на ваксините

"Цените се вдигат със страшна сила. "Пфайзер" бяха 12 евро, после станаха 15.50 евро"
8 мПолитика 3108

"Цените се вдигат със страшна сила. "Пфайзер" бяха 12 евро, после станаха 15.50 евро, сега за 2022 и 2023 година се подписват договорите на Европейския съюз за 900 милиона ваксини, но вече на цена 19.50 евро." Тези думи на премиера Бойко Борисов от неделя накараха в понеделник журналисти от чужбина няколко пъти да питат на редовния брифинг на Европейската комисия за какво става дума, вярна ли е тази цена, какви са тези стотици милиони дози.

На брифинга в Брюксел естествено отказаха да коментират въпросните 19.50 евро, споменати от Борисов. Цената на доза от която и да е компания е обект на търговска тайна и публично не се разкрива, са отговаряли говорители и еврокомисари, включително на питания в Европейския парламент. Логиката и на купувача, и на продавача е, че по този начин могат да постигнат оптимални условия за себе си.

Досега подобно нещо си е позволявала единствено белгийският държавен секретар по въпросите на бюджета Ева де Блийкер. В края на 2020 г. тя публикува в профила си в "Туитър" малка таблица с цените, договорени за нейната страна (а цената е една и съща по договор за всички в ЕС), но много бързо съобщението бе изтрито. В него се видя, че доза от Pfizer струва 12 евро, а от Moderna - 18 евро.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!