София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Бойко Ноев: Поради наивност, България мълча пред ЕС какви са проблемите със Северна Македония

Бившият военен министър с анализ върху отношенията ни със Северна Македония
9 сЕвроком 749

Всички са за това България да отстоява своите интереси, но не чуваме само премиера. Моите опасения са, че в последния момент, тъй като външната политика се управлява еднолично, може да получим изненада. Надявам се това да не стане, тъй като тогава Борисов ще има сериозен проблем с мнозинството български граждани. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ бившият военен министър и сега експерт Бойко Ноев.

Преди дни външният ни министър Екатерина Захариева обяви, че все още не сме в състояние да одобрим преговорната рамка за Северна Македония и не можем да си затваряме очите и да не забелязваме, че има проблеми в изпълнението на договора за добросъседство.

Очаква се на 10 ноември Съветът на ЕС да обсъди рамката за преговори със Северна Македония. Ако България не я одобри, това ще означава вето на официално започване на преговорите със Северна Македония за членство в ЕС.

„България е изпаднала в една безпрецедентна външнополитическа изолация по този въпрос. Сега разбираме, че договорът за добросъседство със Северна Македония не гарантира нашите интереси, той е прекалено общ без ясни ангажименти и от двете страни. Проблем е, че сега преди началото на преговорите за членство в ЕС, обясняваме на нашите съюзници, че имаме проблем със Северна Македония", допълни той.

„Ако вземем за пример Гърция, десетилетия на ред те обясняваха на международната общност какъв е проблемът. България това не го направи, поради наивност, историческа носталгия и поради халтура“, отбеляза Бойко Ноев.