София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Британски министър: Ще ваксинираме цялото пълнолетно население преди да изнасяме ваксини

Кралството влезе в спор с Европейския съюз
51 мЗдраве 320 Мария Иванова

,,Великобритания ще се съсредоточи върху ваксинирането на цялото си пълнолетно население, преди да може да предостави излишно ваксиниране на други страни, като близката си съседка Ирландия'', заяви британският икономически министър Кваси Квартенг пред Sky News.

Повече от 30 милиона британци са ваксинирани за COVID-19. Страната обаче се оказа замесена в публичен спор с Европейския съюз, където програмата за ваксиниране беше много по-бавна, заради недостига на дози. 

,,Мисля, че фокусът ни трябва да бъде насочен към това да се опитаме да запазим Великобритания в безопасност. Искаме да работим съвместно, както и с други страни, но основният приоритет е да се разпространи ваксината'', каза Квартенг.

Той сподели, че държавата им работи с европейските държави, за да се опита да гарантира, че населението им е ваксинирано, и че това не е ,,конкурента ситуация''. 

Припомняме, че Великобритания договори сделки за закупуването на десетки милиони ваксини от редица доставчици, а в понеделник GlaxoSmithKline обяви подробности за плановете за последната част от производствения процес за до 60 милиона дози ваксина на NovaVax за употреба във Великобритания. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!