София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Британски учени: Новият щам на коронавируса е по-склонен да заразява деца

"Не сме установили каквато и да е причинно-следствена връзка по този въпрос"
12 мЗдраве 4378 Боряна Райчева

Новият вариант на коронавируса, който се разпространява бързо във Великобритания, носи мутации, които биха могли да означават, че децата са толкова податливи на заразяване с него, колкото и възрастните - за разлика от предишните щамове, твърдят британски учени.
Информирайки репортери за последните открития, учени от правителствената Консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи (NERVTAG) в Обединеното кралство, които проследяват варианта, заявиха, че той бързо се е превърнал в доминиращ щам в южната част на Великобритания и скоро може да направи същото в цялата страна ...
„Имаме голяма увереност, че този вариант има предимство на предаване пред други щамове на вируса, които в момента се разпространяват в Обединеното кралство“, каза Питър Хорби, професор по нововъзникващи инфекциозни заболявания в Оксфордския университет и председател на NERVTAG.
„Има намек, че има по-голяма склонност към заразяване на деца“, каза Нийл Фъргюсън, професор и епидемиолог по инфекциозни болести в Имперския колеж в Лондон, а също и член на NERVTAG.

Не сме установили каквато и да е причинно-следствена връзка по този въпрос, но можем да го видим в данните“, каза Фъргюсън. „Ще трябва да съберем повече информация, за да видим как ще се държи занапред.“