София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

БСП внася законопроекти за намаляване на 5% на ДДС върху някои стоки

За левицата приоритет са бедността и неравенството

БСП внася законопроекти за намаляване на 5% на ДДС върху някои стоки

За левицата приоритет са бедността и неравенството

12 месецаПолитика 9 Боряна РайчеваБСП внася законопроекти за намаляване на 5% на ДДС върху мляко, месо, брашно и продукти от брашно. Това обяви на брифинг в парламента председателят в оставка на "БСП за България" Корнелия Нинова.
Тя заяви, че е дошло време за сериозен разговор за приоритети и изтъкна, че за БСП това са бедността, неравенството и демографската катастрофа.
Нинова посочи, че освен за намаляване на ДДС върху храните, ще бъде внесен законопроект за данъчни облекчения за младите семейства, които са работили в последните пет години. По думите й това ще остави разполагаем доход от около 600 лв. Годишно.
От левицата отново ще внесат законопроект за преизчисляване на всички пенсии и увеличаване на социалните помощи за енергийно бедните заради очакваното увеличение на ток, парно и топла вода.
Нинова коментира думите на премиера на Бойко Борисов, според който излишъкът е 2,6 млрд. лв.
"Това са пари на българските граждани и е абсолютно нормално да стигнат до тях най-вече чрез политика по доходите", отбеляза Нинова. "Вчера чухме от бившия член на БКП Бойко Методиев Борисов, че социалистите много обичат да харчат чужди пари. Да му кажа, че и тези пари, които харчи през прозореца на джипа си - извън бюджета, не са негови", посочи Нинова.
Тя постави следните въпроси пред Борисов: кога точно Меркел е станала социалист-популист и изтъкна, че в Германия има диференцирано ДДС на храни, книги и медицински услуги, кога точно колегите му от ЕНП в Австрия са станали и те социалисти-популисти, тъй като и там има намалено ДДС.