София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

БСП–София: 9 май е ден на осъзнатата отговорност пред бъдещето

От БСП – София заявяват още, че 9 май е ден на историческата памет и ден на дълбок размисъл

Всички български граждани да не забравят как с бездействието и делничното си равнодушие народите през 30-те и 40-те години на ХХ в. са позволили противопоставянето, конфронтацията и въоръжаването да се превърнат в „национални каузи”, довели до най-жестоката война в историята на човечеството, унищожила най-вече младото поколение и съдействала за изтреблението на десетки милиони души. Това се казва в позиция на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП – София по повод 9 май – Ден на победата и Ден на Европа, съобщиха от пресцентъра на БСП - София.

От Софийската градска организация се обърнаха и към световните лидери да възстановят доверието и създадат условия за траен мир. „Отправяме призив към българските управници да не забравят поуките от миналото, от националните катастрофи, до които доведоха отечеството ни нашенските военнолюбци“, се казва още в позицията.

От БСП – София заявяват още, че 9 май е ден на историческата памет и ден на дълбок размисъл за миналото, настоящето и бъдещето. „Защото днешното поколение българи вече няма точна представа за ужасите на онази война. Защото се забравя значението на победата над фашизма. Защото превратно се представят причините, довели до войната и се омаловажават подвигът и героизмът на народите, донесли Победата и преди всичко приносът на СССР, дал над 25 милиона жертви“, припомнят столичните социалисти.

„Това е денят на осъзнатата отговорност пред бъдещето“, посочват от ИБ от софийската организация на партията.

„Нека се противопоставим на въвличането на нашата родина в ескалацията на напрежение и конфронтация. Нека се противопоставим на участието на България в нови политически и военни авантюри, обслужвайки чужди, а не национални интереси. Нека се противопоставим на милитаризацията на Балканите и превръщането на Черно море в полигон за бъдещи сблъсъци. Защото след четири поколения, живели в мир, днес отново сме изправени пред рисковете на нова война – още по-страшна и още по-унищожителна. Нараства с ускорени темпове противопоставянето и напрежението между САЩ– НАТО с Русия и Китай“, призовават те.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!