София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Български лекар оперира мозък на дете през крака

Докторът получи диплома, каквато имат само още 35 души в света

Български лекар оперира мозък на дете през крака

Докторът получи диплома, каквато имат само още 35 души в света

12 месецаЗдраве 12 Боряна Райчева


Доцент Станимир Сираков от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ вече има европейска диплома по неврорентгенология. Лекарят извърши уникална операция на мозъка на 10-годишно момиченце през артерията на крака му. Той е един от 36-те специалисти в цял свят, които са удостоени с тази диплома. Квалификацията му е да се занимава с ендоваскуларно лечение на най-сложните мозъчно-съдови заболявания.

Продължителността на положения изпит е два дни. Дипломата позволява на доктор Сираков да работи във всеки един от големите центрове в Европа, където се прилагат ендоваскуларни процедури. Засега обаче лекарят желае да остане и да работи в България.

„В момента сме подали документи УМБАЛ "Св. Иван Рилски" да стане един от акредитираните центрове в Европа, където се провеждат обучения за невроендоваскуларни процедури. Ако това стане, ще сме единствени в целия източноевропейски регион, което е голямо постижение както за българската медицина, така и за българските пациенти".

Заради мозъчната операция на 10-годишно момиче през артерия на крака му, д-р Сираков получи National Medical Awards, наричан още "Медицински Оскар".