София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ChatGPT се срина: OpenAI бот не работи по целия свят

Голямото прекъсване идва по-малко от седмица след като фирмата за изкуствен интелект пусна GPT-4

1 годинаТехнологии 28

Мониторът на здравето на уебсайта Down Detector регистрира стотици доклади от потребители на ChatGPT и GPT-4, които се оплакаха, че OpenAI не е активен и чатботът не работи.

Страницата за състояние на уебсайта на OpenAI заяви, че има „прекъсване на chat.openai.com“, отбелязвайки няколко други инцидента през последните дни.

Най-новата версия на инструмента за генеративен изкуствен интелект на OpenAI стартира по-рано този месец, след огромния успех на софтуера ChatGPT на фирмата през 2022 г.

GPT-4 вече се оказа способен в широк спектър от задачи, като OpenAI твърди, че технологията е в състояние да обработва „много по-нюансирани инструкции“ от своя предшественик ChatGPT.

Потребителите пресъздадоха класически видеоигри „за секунди“ с GPT-4, както и го използваха за взаимодействие с човешки работници, за да изпълняват задачи от реалния свят.

Напредъкът, постигнат от OpenAI и други фирми през последните години, накара някои изследователи на изкуствения интелект да предупредят, че ИИ е започнал да се развива над експоненциална скорост.