София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Чечения: Съюзник на Кадиров подаде оставка

Той не е посочил причина за напускането си

14 сПолитика 320 Катерина Найденова

Близък съюзник на подкрепяния от Кремъл лидер на Чечения Рамзан Кадиров неочаквано подаде оставка като председател на парламента в сряда, създавайки празно място в елита в момент, когато здравето на Кадиров е под щателно наблюдение.

Магомед Даудов беше смятан за един от най-влиятелните политици в южния руски регион. Той не посочи причина за напускането си.

„След среща с ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров реших да подам оставка като председател на парламента на Чеченската република“, цитира думите му чеченската телевизия.

Даудов, известен като "Лорд", е бивш бунтовник, който се бори за независимостта на Чечения от Русия, но по-късно смени страната и беше награден с медал "Герой на Русия". Той е народен представител от 2015 г.

Чеченските сепаратисти се опитаха да се отцепят от Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. в две войни, които донесоха тежки разрушения и жертви. Кадиров, президент от 2007 г., получи широка свобода на действие от руския президент Владимир Путин да управлява предимно мюсюлманския регион като негов личен феодал в замяна на поддържането му стабилен и лоялен.

Независимият вестник Новая газета съобщи миналия месец, че Кадиров е бил лекуван през последните пет години от сериозно заболяване, наречено панкреатична некроза.
Кадиров многократно отхвърли съобщенията, че не е добре. В деня, в който се появи статията, той публикува видеоклипове, на които ръководи среща и тренира във фитнеса.