София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

ЦИК глобява Волен Сидеров до 5000 лева

При повторно нарушение санкцията може да стигне до 15 000 лв.
пропускане

ЦИК глобява Волен Сидеров до 5000 лева

При повторно нарушение санкцията може да стигне до 15 000 лв.

8 месецаОбщество 25 Боряна Райчева


Централната избирателна комисия ще наложи глоба на председателя на партия "Атака" Волен Сидеров заради поведението му по време на предаването "Референдум" по БНТ, излъчено на 1-ви октомври. Сигналът за нарушението на депутатът е подаден от ВМРО и Българската национална телевизия.
 
Според говорителя на ЦИК Александър Андреев има данни, че Сидеров е нарушил разпоредбите на  чл. 183 ал. 4 от Изборния кодекс, а именно, че са нарушени добрите нрави, честта и достойнството на кандидати в избори.
 
Глобата, която ще бъде наложена на лидера на "Атака" е от 2 000 до 5 000 лева, като при повторно нарушение, тя може да достигне и до 15 0000 лева.
 
Сезирането на комисията е по механизма за мониторинг, описан в споразумение между ЦИК и СЕМ. 
 
Припомняме, че началото на предаването, излъчено във вторник вечерта по обществената телевизия, лидерът на партия "Атка" и кандидат за кмет на столицата нападна представител на друга формация с обвинения, че участва в управлението от името на една от опозиционните политически сили. Двамата размениха обидни реплики и това попречи на нормалното протичане на дебатите и предаването като дори се наложи то да бъде прекъснато за няколко минути, а в студиото влязоха и служители на реда.
 
В своя декларация още вчера  ръководството на БНТ заклейми грубото незачитане на подписаното между ЦИК, БНТ и политическите партии споразумение и определи поведението на Сидеров като възмутително, а генералният директор на БНТ забрани на депутата да прекрачва прага на телевизията.
 
В тази връзка, БНТ ще предложи на ЦИК и СЕМ да изключат от споразумението партията на въпросния политик и тя да няма безплатни и платени участия в медията.
 
Председателят на СЕМ София Владимирова и останалите членове на СЕМ декларираха подкрепа за позицията на Емил Кошлуков по казуса и смятат, че екипът на предаването е реагирал професионално. Те определиха като „недопустимо“ случилото се във вторник.