София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Д-р Стойчо Кацаров: Няма медицински основания за извънредно положение

Интервю за радио "Дарик"

1 годинаОбщество 1079 Боряна Райчева

Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров коментира пред "Дарик" мерките, които са предприети във връзка с борбата с разпространението на Covid-19. 

По думите му медицински основания за извънредното положение, от гледна точка на организацията на здравната система и нейния капацитет, няма. Основанията вероятно са някакви други, обяви д-р Стойчо Кацаров.

Д-р Стойчо Кацаров: Има нещо гнило в тази пандемия

Според него екстраполирайки ситуацията в Италия, която е световен модел за лошо управление на епидемията, отнесена към нашето население, показва, че дори и в случай, че се развие този сценарий у нас, нашата здравна система няма да има никакъв проблем да го овладее. Тя е с много по-голям капацитет, предвид факта, че сме 7 милиона души, категоричен е д-р Кацаров. 

Той е убеден, че нашето правителство действа сляпо, прилага най-драстичните мерки, които са напълно неадекватни.

Дали случайно ни се съобщават много новини в полунощ, дали пък няма да се окаже, че целта е да се насаждат паника и страх у хората, попита Кацаров, с уточнението, че начинът на поднасяне на информацията тук е основен.

Направих една екстраполация на данните в Италия, която е модел за лошо управление на епидемията, съотнесени към нашето население. Данните показват, че това е едно нищо за нашата здравна система, която без проблем може да поеме, хоспитализира и подложи на интензивно лечение. В Италия за два месеца на интензивно лечение и на респиратори са били 4500 души, това са официалните данни. Отнесени към българското население, ако сравним ситуацията, това прави под 500 души, защото ние сме 7 милиона души, в Италия са 60 милиона души.  В заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за осигуряване на реанимационни легла са включени 1300 легла. Значи, 500 души, в рамките на 2 месеца, на 1300 легла, и то – при най-тежкия италиански сценарий. Така че здравната система, която в момента бездейства, няма да е под голям натиск дори ако се развие криза с размерите на тази в Италия,” категоричен е д-р Кацаров.

Според мен нашето правителство, понеже упорито отказва да тества повече хора, за да добие ясна представа за разпространението на инфекцията, действа на сляпо. То прилага най-драстичните мерки, а ние не знаем дали въобще те са адекватни на ситуацията, защото самото правителство признава, че няма никаква представа колко са реално заразените или колко са преболедували. Мерките се прилагат на сляпо, прилагат се вече втори месец, а от медицинска гледна точка към момента са абсолютно неадекватни, няма и никакво основание да се очаква и занапред да се стигне до някакви драстични ситуации. Така че медицински основания за извънредното положение, от гледна точка на организацията на здравната система и на нейния капацитет, аз не виждам. Основанията вероятно са някакви други,” обясни той.

Дали случайно ни се съобщават много новини в полунощ, след като същите биха могли да бъдат съобщени и на сутринта, и на обяд, без кой знае какъв драматизъм. Защо ни показват спортна зала с легла, при положение, че най-елементарният анализ показва, че няма да има нужда от това нещо. Може би всичко това е случайно, но аз накрая се питам дали пък няма нещо закономерно в това, че толкова много случайни неща се подреждат. Ефектът, който се постига, е да се създаде паника и страх у хората. Дали пък няма да се окаже, че това е целта?

Източник: Дарик радио