София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ДАНС НЕ ИСКА ОТДЕЛЯНЕТО НА ГДБОП

Контраразузнаването не прие мотивите на Народното събрание
7 годиниПолитика 45 Боряна Райчева

Държавната агенция национална сигурност не се съгласи с мотивите на мнозинството в Народното събрание за връщане на Главна дирекция борба с организираната престъпност в Министерството на вътрешните работи, което е предвидено в изменение на Закона за ДАНС. Становището на контраразузнаването е публикувано на страницата на ДАНС.
Основният аргумент, с който се предлага връщането на ГДБОП в МВР, е критика от Европейската комисия. Според ДАНС обаче критиката от Европа е заради начина на прехвърлянето на службата, а не срещу целесъобразността на действието. От контраразузнаването не са съгласни и с начина, по който се предвижда да се назначава председател на ДАНС. Според изменението на закона това правомощие се връща отново на президента, но от ДАНС са на мнение, че Народното събрание може да докаже, че не е обвързано с определени кръгове, именно чрез правилния избор на председател на ДАНС. От контраразузнаването са на мнение, че подобна промяна в закона трябва да бъде подробно мотивирана, което не означава просто цитирам „погрешна преценка на предходно правителство“. Липсва и анализ за работата на ДАНС за периода след промяна в закона и сливането с ГДБОП. За този период според становището на контраразузнаването са проведени 270 операции, включително и 38 с партньорски служби. В отделянето на ГДБОП и връщането му в МВР от ДАНС виждат и друг проблем – премахването на разследващите правомощия, което би довело до забавянето на разследването по водените в момента от ДАНС досъдебни производства.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!